In 2018 gaan we onverminderd door met het tegengaan van discriminatie en eenzaamheid. Wij geven verdere invulling aan de Anti-discriminatie agenda. We gaan door met het bevorderen van de taalvaardigheid en de digitale vaardigheid van Utrechters. We vergroten de toegankelijkheid van voorzieningen en dienstverlening voor inwoners die moeite hebben met de taal of de PC. Wij financieren taal- en computercursussen en subsidiëren partijen die vrijwillige taal- en computerdocenten werven, trainen en begeleiden.
Eenzaamheid pakken we aan in wijkcoalities. We willen bereiken dat bewoners zich verbonden voelen met hun buurt en hun buren. Hierbij gebruiken we de opbrengst van trajecten die we samen met inwoners hebben gedaan. Zo zijn inwoners in de Binnenstad met steun van een groep jonge starters voor hun wijk aan het onderzoeken wat nodig is om de onderlinge verbondenheid te versterken. En wordt in Vleuten de methodiek van community-activatie ingezet. Ouderen waarvan de wijkverpleegkundige weet dat zij zich eenzaam voelen, worden gestimuleerd met elkaar te onderzoeken wat zij nodig hebben en kijken hoe zij dit kunnen organiseren.
Onze Utrechtse Regenboogagenda gaan we voortzetten. Met de LHBT-commissie (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender) maken we een nieuw actieplan voor de periode na 2018. In G4-verband werken we aan een e-lering programma Transgenders voor de publieksdienstverlening en de hulpverlening. We gaan door met de ondersteuning van een ‘veilige haven’ voor bi-culturele LHBT-ers en de gesprekken met de achterban over seksuele diversiteit.
We faciliteren en ondersteunen bewonersinitiatieven en initiatieven van maatschappelijke organisaties, die een bijdrage leveren aan het levendiger en leefbaarder maken van de stad. In 2018 begeleiden wij bestaande initiatieven met als doel ze, als dat kan, minder afhankelijk van subsidie te maken. En we vragen ze welke ondersteuning ze nodig hebben. We stimuleren en ondersteunen nieuwe vormen van financiering, inzet van mensen, kennis over ondernemerschap, netwerkopbouw en de verbinding tussen buurtbewoners en andere initiatiefnemers.
In de buurtcentra versterken we het ‘driehoeksoverleg’ tussen gebruikers, sociaal makelaar en technisch beheerder. Gebruikers vervullen een steeds grotere rol in het aantrekkelijker en functioneler maken van deze centra. Ook werken we aan de verzelfstandiging van speeltuinen onder voorwaarde dat initiatiefnemers aangeven daar klaar voor te zijn. Bewoners en gebruikers krijgen daardoor meer verantwoordelijkheid en zeggenschap. We werken aan het nieuwe beleidskader “Speelruimte maken we samen". Wij streven naar een stapsgewijze verzelfstandiging van speeltuinen.
In 2018 plukken we de vruchten van de wijkplannen voor sociale prestatie en dagondersteuning die de aanbieders hebben gemaakt. Het gezamenlijk werken aan deze wijkplannen heeft de samenwerking tussen aanbieders verbeterd. Daardoor sluit het aanbod steeds beter aan bij de vraag in de wijk. In 2018 is voor sociale prestatie en dagondersteuning meer budget beschikbaar, zodat we het aanbod kunnen uitbreiden op basis van de vraag.
Speerpunten voor het sociaal makelaarschap zijn het versterken van de sociale samenhang in buurten en wijken, het bevorderen dat ook kwetsbare bewoners mee kunnen doen aan ‘het gewone leven’, en de versterking van de samenwerking tussen de formele (professionele) en informele (vrijwillige) zorg. De voor de subsidieperiode 2019 – 2024 opgestelde ‘Nota van uitgangspunten sociaal makelaarschap’ geeft richting aan de doorontwikkeling van het sociaal makelaarschap. De nota is de basis voor het maken van nieuwe afspraken met de aanbieders, dat in 2018 zijn beslag krijgt. Bij de selectie hebben we oog voor continuïteit, bouwen we voort op wat is opgebouwd en werken we toe naar een eenduidige visie en werkwijze in de hele stad.
Ook voor de informatievoorziening, advies en onafhankelijke klantondersteuning (begeleiding en advies aan mensen die hulp aanvragen of ontvangen van een buurtteam of het WMO-loket) doorlopen we in 2018 een proces om te komen tot nieuwe afspraken voor de periode 2019-2024.
We werken aan versterking en vernieuwing van de inzet van vrijwilligers en ondersteuning van mantelzorgers. Met betrokken organisaties gaan wij in gesprek over de gewenste ontwikkelingen. De uitkomsten hiervan verwerken we in een nieuwe subsidieregeling.
Voor de groei van de stad is extra geld beschikbaar zoals geregeld in de Maatschappelijke Investeringsagenda. In 2018 gebruiken we deze middelen om, bij een groeiende stad, het voorzieningenniveau op hetzelfde peil te houden. We zetten deze middelen in voor basisvoorzieningen, met name voor sociaal makelaars en voor activering (‘sociale prestatie’ en ‘dagondersteuning’).