Utrecht heeft hoge duurzaamheidsambities. We willen klimaatneutraal zijn in 2030. We gaan bewust om met energie en grondstoffen, sluiten zoveel mogelijk kringlopen en wekken energie steeds vaker duurzaam op. Een klimaatneutraal en circulair Utrecht is als stip op de horizon geformuleerd. Dit scheelt bewoners en bedrijven energielasten, levert banen en bedrijvigheid op en is goed voor milieu en klimaat. Ons doel is energiebesparing, duurzame energieproductie, CO2 reductie, duurzame werkgelegenheid, een gezonde leefomgeving en een circulaire stad(sregio). Het programma Duurzaamheid is nauw verbonden met andere ruimtelijke programma’s zoals het programma Bereikbaarheid en Luchtkwaliteit, Openbare Ruimte en Groen, Stedelijke Ontwikkeling en het Grondbeleid.
Bij een gezonde ruimtelijke ontwikkeling van de stad is het volgende van belang:
- aandacht voor de (duurzame) kwaliteit van de bebouwde omgeving en voor de afname van de belasting van het milieu door mens, materiaal en activiteit;
- aandacht voor de (duurzame) kwaliteit van de openbare ruimte die meer en meer een verzamelplaats wordt voor ontmoeting, beweging, beleving en verbinding;
- inspelen op de vraag naar wonen, economische functies, ontspanningsmogelijkheden, onderwijs, zorg en werkgelegenheid die elkaar aanvullen en versterken;
- samenwerking met initiatiefnemers en partners in de stad, de regio, het rijk en Europa.
In 2018 wordt er verder gewerkt om tot een circulaire economie in Utrecht te komen. Het accent ligt daarbij op Bouwen en demonteren, circulair inkopen en op het sluiten van kringlopen teneinde grondstoffen zoveel mogelijk te blijven benutten. Dit laatste ook volgens de uitgangspunten van de Nota Afval is Grondstof. We kijken hierbij naar wat we in eigen huis kunnen doen en werken daarnaast zoveel mogelijk samen met de partners in en om de stad, zoals bedrijven, U10, Green Business Club Utrecht, bewoners of kennisinstellingen.
We staan aan de vooravond van een grote investeringsopgave, de energietransitie zal de komende jaren grote investeringen vergen in de aanpassingen van woningen, vastgoed, duurzame opwek en energie-infrastructuur. In 2018 gaan wij op verschillende manieren invulling geven aan de gebiedsgerichte opgave om samen met partners Utrecht aardgasvrij te maken. We zetten ons in om alle restwarmtebronnen die helpen bij het verduurzamen van het warmtenet inzetbaar te maken en verkennen samen met provincie en partners de mogelijk belangrijke rol voor Geothermie hierin. Ook werken we in 2018 aan de mogelijkheden voor grootschalige duurzame energieopwekking in Rijnenburg, het Energiecollectief bedrijvigheid en een zo groot mogelijk effect van de uitbreiding van het energiefonds voor bedrijven. We ondersteunen particuliere woningeigenaren en woningbouwcorporaties bij de uitvoering van duurzaamheidsinitiatieven richting energieneutraal. De benodigde investeringen voor de energietransitie liggen vooral in deze sector en een goede ondersteuning is dan noodzakelijk.
Landelijk is er een momentum ontstaan waar Utrecht bij aan kan sluiten als koploper. Om dit te doen is noodzakelijk de capaciteit goed en efficiënt in te zetten en zoeken we naar mogelijkheden om elders middelen aan te wenden. Zo wordt er met de VNG en regiogemeenten nagedacht over extra middelen voor energiebesparing bij particulierenwoningeigenaren.
In het komend jaar richten we ons bij zonne-energie op grondgebonden systemen en op zonne-energie bij kleinverbruikers en vooral ook grootverbruikers om de exponentiële groei van afgelopen jaren door te zetten tot minimaal 10% van de daken belegd met zonnepanelen in 2020. De voorstellen van het rijk die gaan komen over de toekomst van het salderen en de SDE+ subsidie zullen cruciaal zijn of het huidige investeringstempo in zonnepanelen in Utrecht wordt voortgezet.
Door het beschikbaar komen van een Europese subsidie kunnen we in 2018 starten met de uitvoering van integrale projecten rondom energiezuinig renoveren, schoon elektrisch vervoer, schone energie in de vorm van zonne-energie. Ook het faciliteren van een dataplatform voor het ontwikkelen van nieuwe diensten op het gebied van energie en mobiliteit hoort bij dit project.
Verplichte BBV indicatoren
Om een helder beeld te kunnen vormen over de beleidsresultaten van de gemeente en gemeenten onderling te kunnen vergelijken zijn er een aantal wettelijke verplichte indicatoren bij de programma’s opgenomen. Voor het programma Duurzaamheid is dit:
Indicator | Eenheid | Bron | 2010 | 2015 | 2016 |
Hernieuwbare energie | percentage | RWS | 1,0 | n.n.b. | n.n.b. |