We bouwen aan een gezonde, toekomstbestendige Utrechtse economie. Dit doen we onder andere via de overkoepelende thema’s Gezond Stedelijk Leven (Healthy Urban Living) en Werken aan Werk. Met de arbeidsmarktmonitor volgen wij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en spelen daar op in. Wij onderzoeken in welke sectoren de meeste groeipotentie voor uitbreiding van de werkgelegenheid aanwezig is. Samen met die sectoren zetten we ons extra in om die potentie zoveel mogelijk te benutten. Dit doen we door te extra investeren in Werk van de toekomst (0,500 miljoen euro), Netwerken, acquisitie en marketing (0,100 miljoen euro), Start ups & scale ups (0,200 miljoen euro), gebiedsgerichte economische projecten 0,150 miljoen euro en detailhandel 0,050 miljoen euro).
Werk van de toekomst
Wij werken aan de opgave Werk van de toekomst (voorheen werktitel ‘nieuwe economie’). We hebben acht opkomende markten geïdentificeerd, waarin we met gerichte interventies de onderscheidende positie van Utrecht willen versterken en zo het werkgelegenheidseffect vergroten. Hierbij gaat het om alle niveaus van werkgelegenheid: van lager tot hoog opgeleid.
We investeren mee in initiatieven in deze markten als we verwachten dat het bijdraagt aan werkgelegenheid van de toekomst, er een link is met de grote maatschappelijk (groei)opgaven van de stad, marktpartijen zich organiseren en committeren en onze interventies incidenteel zijn: het ondersteunde initiatief moet zonder overheidssteun kunnen blijven bestaan. Naast het ondersteunen van concrete initiatieven gaat de opgave ook over onze eigen werkwijze. Die niet-traditionele, opkomende markten vragen een niet-traditionele aanpak, en een andere of juist gecombineerde inzet van instrumenten – zoals inkoop, financiering, acquisitie, alliantievorming – van de gemeente. Hier zijn de afgelopen tijd ervaringen mee opgedaan; in 2018 wordt dit verder uitgebouwd.
Netwerken, acquisitie en marketing
Onze resultaten - of het nu gaat over de uitvoering van de Ruimtelijke Strategie Utrecht of de daarmee samenhangende vergroting van de werkgelegenheid - kunnen wij alleen samen met andere (markt)partijen realiseren. In nationaal en internationaal perspectief. Daarom gaan wij onze aanwezigheid in relevante netwerken versterken. Zo nodig initiëren wij die netwerken zelf (zoals het Development Netwerk Utrecht). Gekoppeld aan deze netwerkbenadering versterken wij de acquisitie, de export en de handel van Utrechtse bedrijven en de investeringen zowel nationaal als internationaal (met name de Duitse markt)
Via Utrecht City in Business zetten we extra in op het aantrekken van werkgelegenheid die past bij de Utrechtse economie, zoals bedrijven in de duurzaamheidssector, life sciences en gezondheidszorg. We monitoren waarom bedrijven zich in Utrecht willen vestigen of juist Utrecht verlaten. We bouwen verder aan onze regionale alliantie voor internationale acquisitie. Samen met de overheden, kennisinstellingen en bedrijven in de regio versterken we de functie van het ExpatCenter.
Versterken specifieke sectoren
Samen met onze partners werken we aan twee ontbrekende schakels in ons ecosysteem. We onderzoeken de mogelijkheid voor een financieel fonds waar startups en scaleups ook gebruik van kunnen maken. Daarnaast werken we aan de komst van een huisvestingsconcept voor scale-up en grown-up bedrijven die hun start-up fase ontgroeien. Voor deze gebouwen geldt dat naast het vinden van een passend gebouw, het vormgeven van de juiste community minstens zo belangrijk is. Het initiatief daarbij ligt bij de markt. Als gemeente spelen we daarbij een ondersteunende rol. Vanzelfsprekend blijven we betrokken bij StartupUtrecht.
We werken aan de verbetering van faciliteiten voor de creatieve industrie. Daarbij kijken we naar huisvesting, begeleiding en financiering van deze snelst groeiende economische sector in de stad.
We ondersteunen sociaal ondernemerschap. Dit doen we door sociaal ondernemers te stimuleren (o.a. via programmering en sociale inkoop) en bestaande bedrijven en maatschappelijke initiatieven te verbinden aan de Social Impact Factory. Een platform dat sociale ondernemers, bestaande organisaties en nieuwe initiatieven verbindt en waar we gezamenlijk aan de slag gaan om maatschappelijke vraagstukken op een innovatieve en ondernemende manier op te pakken. Via social challenge dagen we ondernemers, bedrijven en instellingen uit om tot vernieuwende oplossingen te komen voor versterking van de werkgelegenheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Instrumenten
2018 is het laatste jaar dat de middelen van het Lokaal Economisch Fonds beschikbaar zijn voor nieuwe banen, stages en leerwerkplekken (BBL). Net als voorgaande jaren gaat hierbij onze speciale aandacht uit naar het ondersteunen van nieuwe banen die geschikt zijn voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit het Lokaal Economisch Fonds is er ook (voldoende) budget voor het ondersteunen van nieuwe stages en leerwerkplekken.
Via het ondernemersfonds dragen alle OZB betalers van niet-woningen bij aan versterking van het vestigingsklimaat en daarmee de werkgelegenheid. Omdat wij in sommige gebieden substantieel bijdragen aan het OFU kiezen we in die gebieden voor een actieve rol bij de besteding van de middelen.
Via de collegetour houden we de vinger aan de pols bij het bedrijfsleven en maken we zo mogelijk een match tussen werkgevers en werkzoekenden.